De flygande doktorerna är betydligt mer än bara en TV-serie om invånarna i den uppdiktade Coopers Crossing, verklighetens doktorer har ett hektiskt jobb, de täcker en yta motsvarande Sverige sjutton gånger och  hjälper kostnadsfritt drygt 50.000 patienter årligen endast i Queensland.Staten bidrar delvis ekonomiskt men det är donationer från privatpersoner och organisationer som får det hela att gå runt.
 

Organisationen grundades 1928 av pastor John Flynn. Under sina resor som missionär i Australiens  outback fann han bristen på sjukvård för de som levde i avlagsna och isolerade trakter skrämmande, om någon behövde läkarvård kunde det dröja dagar, i värsta fall veckor innan hjälp nådde fram. Utan tvekan skulle tillgången till luftburen transport förändra hela situationen. I maj 1928 genomfördes den första flygningen från Cloncurry i nordvästra Queensland till Julia Creek, piloten flög i en öppen cockpit utan navigationshjälpmedel och radio, endast med hjälp av kompass och en inte alltför detaljerad karta, han navigerade istället med hjälp av vad han såg, floder, staket, vägar, telefonledningar etc.
Foto: Pastor John Flynns grav utanför Alice Springs.

 

Trots införande av flyg återstod ett problem, kommunikationen. Året därpå uppfann dock en snillrik ingenjör en pedaldriven kommunikationsradio som fungerade även i dessa isolerade delar av landet, nu kunde man kontakta de flygande doktorerna omedelbart i akuta situationer. Den vanligaste skadan när folk ringer RFDS är olyckor med motorfordon inblandat och den vanligaste sjukdomen är hjärtproblem. Basen i Cairns bestod 2004 av 9 doktorer, 6 sjuksköterskor, 5 piloter, 2 psykologer och administrativ personal.

 

Idag har RFDS 21 baser runt om i Australien vilka täcker mer än 7 miljoner km², ingen är mer än två timmar ifrån läkarvård. Servicen är ej längre endast något för de som bor i de mer otillgängliga trakterna, de flygande doktorernas territorium börjar bara en timmes flygning från de flesta stora städer i Australien. Tio av baserna, bl.a Cairns, Broken Hill och Alice Springs har dessutom museum och information för allmänheten, oftast även med en liten souvenir-shop, inte lika turistigt som bumeranger, känguru och koala-prylar, och att köpa t.ex en t-shirt och samtidigt stödja de flygande doktorernas verksamhet är inte helt fel.Foto: RFDS bas i Cairns grundad 1972. Tre plan finns (2004) till förfogande på denna bas, en Beechcraft Kingair C90, en Swiss Pilatus PC12 och en Kingair B200 för akutvård.

 

Sjuksköterska och trött på svenskt regn och rusk?

 

Baser:
WA - Derby, Port Hedland, Meekatharra, Kalgoorlie, Perth
NT - Alice Springs, Yulara
SA - Port Augusta, Adelaide
Qld - Mount Isa, Cairns, Townsville, Rockhampton, Bundaberg, Charleville, Brisbane
NSW - Broken Hill, Dubbo, Sydney
Vic - Melbourne
Tas - Launceston

Källa: RFDS of Australia