Den på södra halvklotet synliga stjärnbilden Södra Korset, Crux Australis, som sjöfarare i hundratals år använt sig av för att navigera, har i drygt två hundra år varit en vanlig symbol i Australien och 1823 återfanns den för första gången på en flagga. År 1900 utlystes en tävling om hur Australiens flagga skulle se ut och inte överraskande vann ett förslag innehållande just denna stjärnbild. Mönstret på flaggan har tre innebörder, Union Jack uppe i vänstra hörnet står för sambandet med Storbritannien, Södra Korset för Australien och samväldesstjärnan står för unionen. Till sjöss används en röd version och Örlogsflaggan har vit bakgrund. Flygvapnet RAAF (Royal Australian Air Force) använder en flagga som har ljusblå botten och en känguru i nedre högra hörnet.

 
Australian Flag

Red Ensign

White Ensign

RAAF Flag
Landets flagga

Red Ensign

White Ensign

Air Force Ensign

 

Landets stadsvapen består av en kängurun och en emu på var sida om en sköld med delstaternas vapen avbildade. Över vapnet är en sjuuddig stjärna placerad.  

 

Aboriginflagga
Aboriginflaggan erkändes 1995 tillsammans med Torres Strait Islander's flagga. Flaggan föddes dock redan 1971 då den för första gången hissades på nationella Aborigindagen i Adelaide.1972 började den hissas vid Aboriginernas tältambassad i Canberra. Det gula representerar solen och gul ockra, rött representerar den röda jorden och den röda ockran som används i ceremonier, svart symboliserar Aboriginerna.   

 

Torres Strait Islander's flagga står den gröna färgen för marken, det blå för havet, svart för människorna och det vita för fred. Den femuddade stjärnan symboliserar det fem ögrupperna och det vita omkring är en stiliserad traditionell huvudbonad. 

 

Boxing Kangaroo Australiens traditionella färger är grönt och gult, eller green and gold, de återfinns på många inofficiella flaggor och i andra sammanhang, och sist men inte minst, i sportfånarnas förlovade land, inom sporten. Den boxande kängurun dök först upp under en olympiad och har sedan dess blivit en heja-Australien-flagga.

 

Eureka flag Eureka flaggan härrör från guldgrävarnas dagar i staden Ballarat. Det blå symboliserar arbetarnas skjortor och stjärnorna södra korset, det vita korset som sammanbinder stjärnor står för "enighet ger styrka". Flagga användes för första gången vid Eureka Stockade 1854, ett uppror bland guldgrävarna emot myndigheternas översitteri och trakasserier. Idag används flaggan av politiska extremister och i rebelliskt syfte.

 

De olika delstaterna
Sex av Australiens delstaterna har flaggor grundade på den brittiska nationsflaggan, Blue Ensign, medan två, ACT och Northern Territory inte följer samma mönster, flaggorna tillkom följande år:
1875 - Tasmanien
och West Australia
1876 - New South Wales
och Queensland
1877 - Victoria
. 1904 - South Australia

 

Australian Capital Territory

Australian Capital Territory
Sköld med slott, under en ros och ovanför en spira och ett svärd korsat, det hela inramas av en svart och en vit svan

New South Wales

New South Wales
Gyllene lejon på ett rött St. Georgskors på silverbakgrund (vanligtvis avbildad vit) med stjärnor vid varje arm av korset

Northern Territory

Northern Territory
Södra korset på svart bakgrund och en stiliserad Sturts ökenros med svart mitt och sju kronblad

Queensland

Queensland
Ljusblått malteserkors på vit bakgrund med imperiets kungliga krona i mitten

South Australia

South Australia
Stående vitryggad Magpie med vingarna utsträckta på en gul bakgrund

Tasmania

Tasmania
Rött lejon på vit bakgrund

Victoria

Victoria
Södra korset på blå bakgrund under imperiets krona

Western Australia

Western Australia
Svart svan på gul bakgrund

På flaggor världen över är röd färg vanligast, följt av vitt, blått, grönt och gult. Den vanligaste figuren är stjärnan, förekommer på över 25% av alla nationsflaggor Libyen är det enda land med helt enfärgad flagga, den enda kvadratiska flaggan tillhör Schweiz och den mest originella formen har Nepal Dannebrogen anses vara världens äldsta nationsflagga som fortfarande är i bruk, förekom för första gången på 1300-talet i kung Valdemar Atterdags vapensköld. Först på 1500-talet uppträder den blå-gula svenska flaggan
 
Staternas Emblem: Blomma Fågel Fyrfota djur
ACT Blåklocka - -
NSW Waratah Kookaburra Näbbdjur
Queensland Cooktownorkidée - Koala
South Australia Ökenärt Pipande törnskata Wombat
Tasmanien Tasmansk blå eucalyptus - -
Victoria Rosa ljung Hjälmprydd kolibri Pungbjörn
Western Australia Kängurutass Svart svan Numbat el Myrslok
Northern Territory Ökenros Kilstjärtad örn Röd känguru